П`ятниця
29.03.2024
15:34
Форма входу

Пошук
Хмаринка тегів
Наш годинник
Наше опитування
Хто ж ця чудова людина, яка відвідала наш сайт?
Всего ответов: 133
Друзі сайту

Освітній портал


Статистика
Наш відлік
Поділися
Сайт 11-А класу
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Наш клас » Куди краще поступати після закінчення школи ? » Особливості навчання у Чехії - плюси і мінуси
Особливості навчання у Чехії - плюси і мінуси
bratdimon2009Дата: Понеділок, 30.01.2012, 12:20 | Повідомлення # 1
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 42
Репутація: 0
Статус: Offline
Якщо Ви або Ваші рідні вирішили продовжити своє навчання у Чехії, Вам слід знати про кілька основних моментів:

- чеські ВНЗ не є лідерами європейських і міжнародних рейтингів;
- навчання у державних ВНЗ безкоштовне;
- вступний процес відбувається задовго до кінця навчального року в Україні;
- необхідний додатковий приїзд до Чехії для складання вступних іспитів.

Особливості навчання у Чехії

Система вищої освіти в Чехії, відповідно до поширеної серед західноєвропейських країн практики, передбачає у державних ВНЗ безкоштовне навчання для всіх студентів, які проходять його чеською мовою. Навчання іншими мовами (зокрема англійською) - платне. У приватних навчальних закладах - навчання всіх студентів незалежно від мови навчання здійснюється на комерційній основі і становить від 2000 євро на рік.

Зверніть увагу, що як і в інших західноєвропейських країнах, в Чехії існують спеціальні стипендіальні програми для іноземних студентів, які певною мірою скоротять видатки на навчання з власного або батьківського гаманця. Повний їх перелік в англомовному варіанті розміщено на сайті Міністерства освіти, молоді та спорту Чехії - www.msmt.cz/international-cooperation-1/scholarships . Також студентам-іноземцям в Чехії щомісяця виплачується т.зв. "житлова допомога" у розмірі близько 50 євро, яка частково покриває витрати на проживання у гуртожитку. Як і місцева студентська молодь, під час навчання іноземні студенти мають право підробляти аналогічну кількість годин. В середньому робоча година чеського студента коштує 4 євро.

На відміну від України в Чехії кожен студент може самостійно складати собі розклад, завдяки чому серед тижня у нього може бути вільні 1-2 дні, а іспит з кожного предмету відбувається кілька разів під час однієї сесії. Іноді перерва між першою його датою і другою може становити тиждень. Завдяки такій системі, студент під час сесії отримує додатковий час на підготовку. Практикується й система переносу складання певного іспиту з однієї сесії на іншу. Відвідування лекцій в Чехії не обов'язкове, але як іноземні студенти відвідують заняття, контролюють поліцейські у справах іноземців. Якщо відвідуваність пар таким студентом низька, його можуть позбавити студентської візи і повернути додому.

Разом з тим, диплом чеського ВНЗ на європейському ринку праці не має високого котирування. ВНЗ цієї країни у міжнародних та європейських рейтингах перебувають на далеких від їх лідерів позиціях. Навіть попри те, що чеські ВНЗ у порівнянні з українськими мають значно краще мультимедійне оснащення, студенти частково вимушені самостійно купувати собі навчальну літературу, що потребує суттєвих, як для студентського гаманця, додаткових витрат. Як і у більшості країн Центральної та Східної Європи (наприклад Україні, Польщі) на ринку освітніх послуг в Чехії привалюють пропозиції із соціально-гуманітарних спеціальностей (т.зв. спеціальностей "гумки і дошки"). До того ж, далеко не всі чеські ВНЗ можуть забезпечити студенту проходження практики під час навчання. Через зазначені причини на місцевому ринку праці дуже складно знайти собі роботу за спеціальністю (особливо гуманітаріям).
 
bratdimon2009Дата: Понеділок, 30.01.2012, 12:21 | Повідомлення # 2
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 42
Репутація: 0
Статус: Offline
Подання й збір документів

Вступна кампанія у державних ВНЗ Чехії розпочинається задовго до кінця навчального року:
- документи на вступ до більшості з них потрібно подати до кінця лютого. На творчі спеціальності документи приймаються до листопада. Точну дату останнього дня прийому документів краще уточнити на сайті конкретного університету;
- з квітня по червень відбуваються вступні іспити, в січні-лютому - на творчі спеціальності. У разі вступу на творчі спеціальності документи слід подати до листопада.

Приватні ВНЗ приймають документи й влітку.

Перелік документів які необхідно подати до ВНЗ:
- заява;
- атестат або диплом бакалавра з додатком, завірений нотаріально і перекладений чеською мовою (якщо на момент вступу цих документів ще не буде на руках, тоді, як правило, можна домовитися, щоб донести їх після отримання);
- документ про нострифікацію (визнання) документів про освіту;
- сертифікат про знання чеської мови (вимагають не завжди).

Розгляд документів у Чехії платний. В середньому вартість цієї послуги становить 10-20 євро.

Сертифікат про знання чеської мови
Якщо обраний Вами ВНЗ вимагає від іноземних абітурієнтів наявності сертифікату, що підтверджує знання чеської мови на рівні B1 або B2, у Вас є два варіанти, як його можна отримати. Перший - закінчити підготовчий курс чеської мови в Чехії при ВНЗ або в одному із спеціалізованих освітніх центрів. Другий - скласти сертифікований іспит з чеської мови, який в Україні в Чеському центрі (Київ) проводиться двічі на рік (восени і навесні). Вартість його складання залежить від рівня і становить - 190 євро для рівня B1 і 200 євро для рівня B2.

Документ про нострифікацію документів про освіту
Український шкільний атестат у Чехії не дійсний, тому щоб його "узаконити" слід пройти спеціальну процедуру нострифікації атестату. В іншому випадку абітурієнта з України не буде допущено до навчання. Нострифікація, як правило, відбувається у вигляді двох іспитів з двох предметів чеської шкільної програми. Які саме предмети доведеться складати іноземному абітурієнту - вирішують місцеві Відділи освіти. Сам процес триває 1-2 місяці.

Отже, для того щоб пройти процедуру нострифікації до місцевого Відділу освіти слід подати наступні документи:
- заяву на проходження процедури визнання атестата;
- нотаріально завірену і перекладену чеською копію атестату з додатком;
- академічну виписку зі школи з оцінками і кількістю прослуханих навчальних годин за останні два роки.

Вартість нострифікації становить 1000 чеських крон (40 євро).
 
bratdimon2009Дата: Понеділок, 30.01.2012, 12:23 | Повідомлення # 3
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 42
Репутація: 0
Статус: Offline
Вступні випробування

Особливістю чеських ВНЗ є те, що на відміну від більшості своїх європейських побратимів, вони не зараховують до своїх лав іноземців лише за документами. Отже, незалежно від форми власності навчального закладу, іноземцю доведеться проходити вступні випробування і, відповідно, для цього додатково приїхати до Чехії.

Якщо іноземний студент вирішив поступати до державного ВНЗ, йому доведеться складати вступні іспити навчального закладу з профільних предметів та іспит з чеської мови або пройти т.зв. порівняльні іспити NSZ. Останні складаються з 2-х частин: 1 частина - визначає загальні здібності студента до навчання; 2 частина - визначає базовий рівень знань в галузі суспільних наук (філософії, психології, права, економіки та ін.). Середня вартість проходження такого іспиту становить 500 чеських крон (20 євро).

Приватні ВНЗ, як правило, здійснюють зарахування за результатами співбесіди, проведеної чеською мовою.

Але є певні виключення і стосуються вони, зокрема, тих, хто вирішив поступити на технічні спеціальності. У Чехії, практично як і в усіх країнах Центральної та Східної Європи, спостерігається тенденція різкого скорочення зацікавленості молоді у технічних спеціальностях. Відповідно, ВНЗ технічного спрямування мають недобори. Через це деякі з них приймають студентів лише на підставі хороших оцінок, отриманих у середній школі без проходження вступних іспитів. Проте пам'ятайте, якщо Ви поступите до ВНЗ, це не означає, що диплом у Вас вже практично у кишені. Також зверніть увагу на те, що в цих закладах спостерігається протилежна ситуація за спеціальностями, пов'язаними з архітектурою та дизайном. Шанс поступити на них, як правило, є тільки у кожного третього абітурієнта.

Найбільший конкурс у ВНЗ Чехії спостерігається на юридичні та медичні спеціальності, підготовка яких здійснюється виключно у державних освітніх закладах. Майже в кожному великому місті Чехії є ВНЗ, в якому можна вивчати економічні науки. Всього таких закладів, як державних так і приватних, нараховується біля 40. Це при тому, що населення країни становить біля 10 млн, міська частина якого проживає у 32 містах!
 
bratdimon2009Дата: Понеділок, 30.01.2012, 12:24 | Повідомлення # 4
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 42
Репутація: 0
Статус: Offline
Питання візи

За новими законами Чехії довгострокова віза з метою навчання видається не більше ніж на шість місяців. При необхідності її можна буде продовжити на території Чехії.

Реєстрація заявників для подачі документів на довгострокові візи відбувається виключно за допомогою електронної системи Міністерства закордонних справ Чеської Республики Візапоінт (www.visapoint.eu). Лише після реєстрації в цій системі Ви можете звератися із заявою до Посольства. Майте на увазі, що для подання заяви на отримання довгострокової візи або заяви на отримання дозволу на довгострокове перебування (анкета зеленого кольору) необхідна особиста присутність заявника.

Документи які слід подати до Посольства для отримання візи:
- Заяву
- Закордонний паспорт
- Копію закордонного паспорту
- Однакові кольорові фотокартки 3,5х4,5 см
- Підтвердження про зарахування до навчального закладу
- Документ про фінансову забезпеченість на час перебування у Чехії
- Медичну страховку
- Документ про забезпеченість житлом не території Чехії
- Довідку про несудимість (не стосується осіб до 15 р.)
- Конверт з маркою

Документ про фінансову забезпеченість на час перебування у Чехії
Сума фінансових засобів повинна складати 78800 чеських крон на 1 рік навчання (або еквівалент цієї суми в іншій валюті)

Документ про забезпеченість житлом не території Чехії
Таким документом можуть виступити - підтвердження чеською стороною про надання житла іноземцеві, засвідчені копії договору про надання житла, договору найму житла (квартири, кімнати), засвідчений Поліцією Чеської Республіки бланк запрошення (§180 Закону ЧР №326/1999 Сб.) або довідка з реєстру нерухомості Чеської Республіки у випадку, якщо заявник є її власником. У документі обов’язково має бути зазначено термін, на який надається житло.

Страховий поліс
Страховий поліс пред’являється у випадку позитивного рішення перед отриманням візи. Він має діяти на весь термін дії візи і компенсувати всі витрати, пов'язані з необхідною і невідкладною медичною допомогою. Ліміт покриття страхування повинен становити не менше 30000 Євро. Одночасно заявник має пред’явити підтвердження про платіж за страхування у розмірі, вказаному у страховці. Актуальний перелік страхових агенцій, що діють на території Чехії розміщено на сайті Посольства Чеської республіки в Україні (www.mzv.cz/kiev).
 
bratdimon2009Дата: Середа, 29.02.2012, 16:37 | Повідомлення # 5
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 42
Репутація: 0
Статус: Offline
РЕЙТИНГ УНІВЕРСИТЕТІВ СВІТУ ЗА ВЕРСІЄЮ «ТАЙМС» (THE TIMES HIGHER EDUCATION-QS WORLD UNIVERSITY RATING)

Цей рейтинг публікується щорічно із 2005 року. За словами авторів рейтингу, його мета — оцінити університети як багатогранні організації з метою глобального порівняння їхніх успіхів у тому, щоб бути або стати університетом світового класу.При формуванні цього рейтингу враховуються чотири компоненти, які, на думку розробників, є тими чотирма стовпами, на яких базується концепція університету світового класу: якість наукових досліджень, конкурентоспроможність випускників, міжнародне визнання і якість викладання. Основну вагу в рейтингу має думка експертів — членів академічної спільноти і роботодавців.

А ось і сам рейтинг (перша двадцятка):

2011–2012 Ranking

1 California Institute of Technology United States
2 Harvard University United States
2 Stanford University United States
4 University of Oxford United Kingdom
5 Princeton University United States
6 University of Cambridge United Kingdom
7 Massachusetts Institute of Technology United States
8 Imperial College London United Kingdom
9 University of Chicago United States
10 University of California, Berkeley United States
11 Yale University United States
12 Columbia University United States
13 University of California, Los Angeles United States
14 Johns Hopkins University United States
15 ETH Zurich Switzerland
16 University of Pennsylvania United States
17 University College London United Kingdom
18 University of Michigan United States
19 University of Toronto Canada
20 Cornell University United States
 
Форум » Наш клас » Куди краще поступати після закінчення школи ? » Особливості навчання у Чехії - плюси і мінуси
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: